Netiketti
Netiketti
Netti on monipuolinen media. Sen kautta voit tavoittaa miljoonia henkilöitä eri puolilta maailmaa. Verkko on täynnä hyödyllisiä tiedostoja, ohjelmia, kuvia, ääntä ja multimediaa. Tiedon lisäksi verkossa on runsaasti viihdettä, hupia ja siellä voi lisäksi tehdä ostoksia ja hoitaa pankkiasioita. Kuka tahansa voi perustaa nettiin omia sivustoja, jotka näkyvät kaikkialle maailmaan ja joilla voi vierailla satoja tuhansia kävijöitä. Kaikki tämä tapahtuu täysin maantieteellisistä rajoista ja etäisyyksistä riippumatta. Jotta Internetin käyttö olisi mukavaa kannattaa noudattaa siihen liittyviä ohjeita ja sääntöjä. Esimerkiksi laki ja turvallisuus asioista on hyvä ottaa selvää. Esimerkiksi ei kannata laittaa nettiin kuvia joita ei ole harkinnut, ei myöskään kannata levittää itsestään tai toisista tietoja jotka eivät vastaa todellisuutta tai rikkovat yksityisyyttä netissä saattaa aivan huomaamattaan jakaa elämänsä yksityiskohdat tuntemattomille. Osa netin sosiaalisista palveluista on keskinäisviestintää, kun taas osa on julkista eli kaikkien käyttäjien nähtävissä. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä tietoja ja kuvia laittaa nettisivuille säilytä huolellisesti kaikkia henkilökohtaisia tunnuksiasi, kuten verkkopankkiasioinnin edellyttämiä tunnisteita ja tunnuslukuja sekä sähköpostin tunnuksia. Älä koskaan paljasta tunnuksia verkkokeskustelussa tai kirjoita niitä sähköpostiviestiin . Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin kannattaa varmistaa, että viestisi liittyy aiheeseen josta ryhmässä puhutaan, äläkä lähetä samaa viestiä tarpeettoman monesti samaan ryhmään, videoon tai muuhunkaan chattiin. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella haasta riitaa tai hauku muita keskustelijoita, kannattaa myös pitää mielessä että kaikki eivät ole samanlaisia kuin sinä, kuva jota pidät itse hauskana voi loukata muita, etenkin rasististen kuvien käyttöä kannattaa välttää. Jotta et rikkoisi tekijäoikeus lakeja älä laita www-sivullesi aineistoa kuten tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai muita tiedostoja joihon sinulla ei ole oikeuksia, niiden luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja/tai muihin oikeudellisiin seuraamuksiin. Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö jopa pelkkä sen yrityskin on jo rikos, josta voi seurata pahimmassa tapauksessa vankeutta, tämän lisäksi myös toisen käyttäjätunnusten “kaappaaminen” ja salasanojen arvailu ja kokeileminen on myös kiellettyä,
haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen myös on kiellettyä.
netissä on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi täytyy rekisteröityä, ohjeet kannattaa lukea huolellisesti ja kannattaa myös varmistaa, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina “hyväksyn” painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet varmuudella ymmärrä kysymystä, noudata erityistä varovaisuutta käyttäessäsi vieraskielisiä palveluita. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse mitä tietoja itsestäsi ilmoitat. Netissä voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja sieltä voi löytää myös hyvällä tuurilla uuden ystävän. Mutta mistä tiedät, että tuttusi on sellainen kuin väittää olevansa? Ensi kertaa tavattaessa kannattaa ottaa turvallisuusseikat huomioon, on suositeltavaa kertoa tapaamisesta etukäteen muille, ota kaveri mukaan ja/tai sovi tapaaminen julkiselle paikalle.
Netti on täynnä sisältöä, joka voi olla tekstin, kuvan tai vaikka videon muodossa. Mitä nettisisällöt sinulle yrittävät kertoa ja kuka on niiden takana? Mistä tiedät, mikä on totta ja mikä ei? Kannattaa pohtia, mihin ja kehen verkossa voi luottaa. Muista, että monet nettimarkkinoinnin keinot ovat hyvin huomaamattomia ja saattavat aiheuttaa ongelmia. Netistä melkein kuka tahansa voi ostaa melkein mitä tahansa koirien villapaidoista aseisiin, muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä. Kaikki www-sivuilla oleva ei välttämättä pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei välttämättä olekaan sitä. jos itse kauppaat jotain käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin. Tiedottaminen yrityksille, omille asiakkaille tai ystäville on kuitenkin sallittua. Poista näissäkin tapauksissa vastaanottajan nimi jakelulistalta, jos hän sitä pyytää.
Netti jota jokapäiväiset ihmiset käyttävät on vain jäävuoren huippu tietyillä hakukoneilla voi päästä käsiksi “deep webbiin” joka sisältää netin sairaimmat ja hulluimmat asiat monet deep webissä käyneet ovat traumatisoituneet näkemästään joten en suosittele kokeilemaan sitä missään tilanteessa.
tässäpä oli hieman tietoa netiketistä, lähteet:
www.internetopas.com netiketti
Wikipedia/Netiketti
Nuorten netiketti Väestöliitto
FiCom – Ohjeita ja oppaita – Netiketti – netin käytösopas