Tekijänoikeudet

Tekijänoikeudet

  1. Mitä tarkoittaa tekijänoikeus? Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lakisääteistä oikeutta teokseensa, eli tekijänoikeus koostuu monista säännöistä jotka määrittelevät oikeudenomistajan yksinoikeuden määrätä teoksen valmistamisesta ja yleisön saataville saattamisesta sekä tämän yksinoikeuden poikkeukset eli “tekijänoikeuden rajoitukset”.
  1.  Mihin tekijänoikeutta ei ole? Tekijänoikeus kattaa mm: kirjat, elokuvat ja yms(oikeastaan kaikkien teoksien ilmiasun) mutta ideoita se ei kata.
  2. Haluat kopioida Tilastokeskuksen sivuilta tietoja tulevaan lopputyötäsi varten, voiko näin tehdä?  Kyllä, mutta koko työtä et saa kopioida, siitä pitää muunnella oma(vähintään 20 %) ja lähteet täytyy muistaa merkitä teokseen.
  3. Miten menee tekijänoikeudet siinä tapauksessa, että tekijöitä on useita?  Se on tekijöillä yhteisesti samanarvoisesti ellei tekijöiden osuudet muodosta itsenäisiä teoksia.
  4. Kuinka kauan tekijänoikeus valokuvaan on voimassa?  50v paitsi jos ne on julkaistu ennen vuotta 1966.
  5. Mitä tarkoittaa, että teos on julistettu?   teos katsotaan julistetuksi kun se on saatettu luvallisesti yleisön ulottuville.
  6. Kuinka paljon saa siteerata eli lainata esim. tekstiä? teoksesta pitää olla vähintään 20% omaa tuotosta.
  7. Haluaisit kopioida tietokoneohjelman, miten tekijänoikeuksien näkökulmasta sinä voit tehdä? Saat kopioida sitä tiettyyn pisteeseen saakka, ostetuista tai Internetistä ladatuista teoskopioista saattaa olla luvallista valmistaa muutama kopio yksityistä käyttöä varten. Lain säännökset yksityisestä kopioinnista mahdollistavat kopioinnin paitsi henkilökohtaiseen käyttöön myös lähimmälle perhe- ja ystäväpiirille. ( Oikeus yksityiseen kopiointiin ei kuitenkaan koske aina tietokoneohjelmia jotka ovat ostajalla käytössä lisenssisopimuksella!)
  8.  Voiko tekijänoikeuden luovuttaa toiselle osapuolelle?  Kyllä.
  9.  Mitä on plagiointi?  Sana tarkoittaa jonkin teoksen matkimista/kopiomista.
  10.  Mitä tarkoitetaan hyvitysmaksulla?  Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu on säädetty, jotta tekijät, esittäjät ja tuottajat saisivat korvauksen siitä, että heidän teoksiaan on yksityisesti kopioitu. Eli lyhyesti sanottuna hyvitysmaksu menetelmä takaa sen, että kuluttajilla on laillinen ja helppo tapa kopioida haluamiaan teoksia.    Lähteet: wikipedia, Hyvitysmaksu www.fi, tekijänoikeus.fi, www.finlex.fi

Kommentoi



Ei kommentteja.

Muista kirjautuminen
Unohtuiko salasana?
Luo oma blogi  Seuraava blogi